Παρέμβαση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης 91,5, στις 12/06/2007, στην εκπομπή του Γ.Βλάσση, για την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (05/06)

ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Γιάννη Γιαννόπουλο, Νομαρχιακό Σύμβουλο Αρκαδίας, πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο υποψήφιο βουλευτή για τις προσεχείς εκλογές.

Κύριε Γιαννόπουλε, καλό μεσημέρι.

Γ.Γ.: Καλό μεσημέρι κ.Βλάσση.

ΔΗΜ: Tι κάνετε, που σας βρίσκω;

Γ.Γ.: Είμαι στην Αθήνα, στο γραφείο, καθόσον εργάσιμη μέρα και ώρα …

ΔΗΜ: Στην Αθήνα, στη μεγάλη Αθήνα, αλλά νομίζω το ενδιαφέρον σας ...

Γ.Γ.: Στην υδροκέφαλη Αθήνα, η οποία δεν αντέχεται πλέον!

ΔΗΜ: Αλλά νομίζω ότι το ενδιαφέρον σας για την Τρίπολη και την Αρκαδία γενικότερα είναι διαρκές αν κρίνω από τις εδώ συχνές παρουσίες σας.

Γ.Γ.: Ευχαριστώ για τα λόγια σας.

ΔΗΜ: Για πείτε μου κ. Γιαννόπουλε, νομίζω ότι αφορμή για την παρέμβασή σας, θελήσατε στην προηγούμενη εκπομπή να περέμβετε αλλά δεν μας το επέτρεψε ο χρόνος, ήταν κάποια γεγονότα, κάποια πράγματα που ανέφερα για την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Γ.Γ.: Ναι.

ΔΗΜ: Πείτε μου, είστε ελεύθερος να πείτε ότι θέλετε, να σας ακούσουν οι ακροατές μας.

Γ.Γ.: Ναι, κοιτάξτε, καταρχάς στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, εμείς έχουμε επιλέξει ως Νομαρχιακή Αντιπολίτευση, να κρατήσουμε μια υπεύθυνη στάση, και να θέτουμε θέματα τα οποία είναι ενδιαφέροντα για την Αρκαδία και απαραίτητα να γίνουν.

ΔΗΜ: Φαντάζομαι, την υπεύθυνη στάση και τα ίδια θέματα θα τα θέλουν όλες οι παρατάξεις.

Γ.Γ.: Κοιτάξτε είναι εύκολο σε μια αντιπολίτευση να κάνει μια στείρα κριτική χωρίς να προβάλλει κάποιες θετικές προτάσεις.

Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε αυτό (θετικές προτάσεις), και πολλές φορές κατηγορηθήκαμε και γι’αυτό με την έννοια ότι επαναφέραμε θέματα του προεκλογικού μας προγράμματος και υπήρχε μια στάση από την Νομαρχιακή πλειοψηφία ότι εφόσον οι εκλογές γίνανε δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε πάλι τα θέματα αυτά.

Εμείς διαφωνούμε με την άποψη αυτή. Δηλαδή, αυτά τα οποία εμείς είπαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα τα θεωρούμε σημαντικά, γι’ αυτό συνεχίζουμε να τα συζητάμε και τώρα. Εάν δεν ήτανε σημαντικά όντως θα λέγαμε για κάποια άλλα.

ΔΗΜ: Μάλιστα.

Γ.Γ.: Προσπαθούμε λοιπόν να τηρούμε μια τέτοια υπεύθυνη στάση και πιστεύω ότι με αυτή την επιμονή, ήδη υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.

ΔΗΜ: Υπάρχουν θετικά σημεία από την πλευρά της πλειοψηφίας ότι κάπου ας πούμε ακούει τις προτάσεις σας.

Γ.Γ.: Ναι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κτίριο του Διοικητηρίου, το οποίο ανακοίνωσε ο Νομάρχης από κάποια εφημερίδα της Τρίπολης.

ΔΗΜ: Ότι θα το κατασκευάσει, ναι.

Γ.Γ.: Το οποίο όταν το είχαμε θέσει εμείς θέμα, από τις πρώτες συνεδριάσεις μας είχε πει ότι η Νομαρχία ξέρετε δεν έχει πόρους, δεν μπορεί να βρει κτίρια, δηλαδή υπήρχε μια τέτοια στάση.

Το κατανοώ από μια πλευρά, είναι φυσιολογικό, όταν κανείς είναι φιλικός προς την κυβέρνηση, προσπαθεί να δικαιολογεί τα της κυβέρνησης, απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος μιας Νομαρχίας σήμερα.

ΔΗΜ: Όχι, η Αυτοδιοίκηση έχει άλλους στόχους, το συμφέρον του τόπου.

Γ.Γ.: Ακριβώς, και πρέπει να είναι και διεκδικητική. Έχουμε ένα προηγούμενο στην Αρκαδία και γι’αυτό κάνουμε έντονη κριτική στην Νομαρχιακή πλειοψηφία, ότι επαφίεται, και ως αποτέλεσμα αδρανεί, γιατί επαφίεται σε κάποιες κεντρικές κινήσεις της Κεντρικής Διοίκησης.

ΔΗΜ: Στην καλή θέληση της κυβέρνησης δηλαδή.

Γ.Γ.: Βέβαια. Οι Νομαρχίες όμως οι οποίες προχωρούν σήμερα, αν δείτε και από άλλα παραδείγματα, από άλλους νομούς είναι αυτές οι οποίες κάνουν δικές τους προτάσεις, δικές τους μελέτες, πιέζουν τα πράγματα.

ΔΗΜ: Παλεύουν και διεκδικούν. Εσείς κ. Γιαννόπουλε, αν θυμάμαι καλά, εισηγηθήκατε, ως και ειδικός βέβαια, το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Τρίπολη. Είναι σημαντικό θέμα αυτό, πως το βλέπετε;

Γ.Γ.: Εμείς πιστεύουμε ότι πέρα από τις εξαγγελίες που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει σαν Νομαρχία να προχωρήσουμε και να ζητήσουμε να ενταχθούν συγκεκριμένες μελέτες στο Δ΄ ΚΠΣ, ούτως ώστε να μπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Ακόμα και με την έναρξη κάποιων μελετών, καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, θα αποκτήσει αξία η ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης. Καλές είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιες δεσμεύσεις. Τώρα, για το φυσικό αέριο, ενδεχομένως η εξαγγελία να έγινε για τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στην Μεγαλόπολη. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει πώς θα αξιοποιήσουμε την επέκταση αυτή για την Αρκαδία.

Λέχθηκε και από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου ότι κάπου έχει κολλήσει αυτή η επέκταση στα Μέγαρα, γιατί υπάρχει κάποιο θέμα με αρχαιολογικούς χώρους κτλ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν αυτά τα πράγματα δεν τα ξεκινήσουμε εγκαίρως, από τώρα, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για μια 5ετία ούτε για μια 10ετία.

ΔΗΜ: Σωστά.

Γ.Γ.: Το θέμα βέβαια, το αρνητικό που υπάρχει από την συμπολίτευση, την πλειοψηφία την Νομαρχιακή, είναι ότι διαπιστώνουμε μια τάση συμψηφισμού, δηλαδή κάνουν μια επίθεση και στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και σε Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση και δεν κάνανε (αυτά που έπρεπε) για την Αρκαδία, και με το δικαιολογητικό ότι κατά την γνώμη τους δεν κάνανε για την Αρκαδία άρα δεν μπορούνε να ζητάνε σήμερα σαν Νομαρχιακή Αντιπολίτευση κάποια πράγματα.

ΔΗΜ: Δεν νομίζω ότι στέκει σαν δικαιολογητικό, βέβαια, δεν στέκει.

Γ.Γ.: Αυτή είναι μια λογική συμψηφισμού την οποία την βλέπουμε και στα κεντρικά πολιτικά παράθυρα, και είναι πολλές φορές ένα πολύ αρνητικό κλίμα, δεν ξέρω αν το έχετε διαπιστώσει, σε κάποιες πολιτικές εκπομπές.

ΔΗΜ: Δυστυχώς στην Ελλάδα ζω και εγώ και τα βλέπω αυτά.

Γ.Γ.: Όταν όμως είμαστε μέσα σε ένα Νομαρχιακό Συμβούλιο, και είμαστε «μεταξύ μας» αν θέλετε, είμαστε όλοι πατριώτες και κοιτάμε για το συμφέρον του Νομού, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το κλίμα αυτό μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

ΔΗΜ: Ακριβώς. Θα ήθελα λοιπόν κ. Γιαννόπουλε, αφού σας ευχαριστήσω για την παρέμβασή σας, να τονίσω ότι ήδη έχετε μπει αρκετοί νέοι άνθρωποι και από τα συμπεράσματα που και εγώ έχω βγάλει παρακολουθώντας, όχι όλα, γιατί συμπίπτει με άλλες υποχρεώσεις μου, τα Νομαρχιακά Συμβούλια βλέπω ότι σε εσάς τους νέους, υπάρχει η διάθεση να προσφέρετε στον τόπο μας, όπως είπατε, ουσιαστικά, και ελπίζω να βρείτε την κοινή, πως το λέτε εσείς οι μηχανικοί, την κοινή τομή...

Γ.Γ.: Την συνισταμένη.

ΔΗΜ: Την συνισταμένη, και οι τρεις παρατάξεις που εκπροσωπούν το εκλογικό σώμα της Αρκαδίας ώστε να εργαστείτε και να συνεργαστείτε για το καλό της Αρκαδίας. Διότι οι αντιπαραθέσεις, είναι συνηθισμένες στην πολιτική αλλά στη Αυτοδιοίκηση δεν βγάζουν σε τίποτα καλό.

Γ.Γ.: Και μια παράκληση προς εσάς.

ΔΗΜ: Παρακαλώ.

Γ.Γ.: θα ήθελα να παρακολουθείτε λίγο πιο στενά το Νομαρχιακό Συμβούλιο ή να παίρνετε κάποιο τηλέφωνο για μια ενημέρωση, γιατί βγήκε και από εσάς κάποια είδηση, ότι σε κάποια κουβέντα του κ. Δούρου, για να κριτικάρουμε την κυβέρνηση του είπα εγώ «με προσβάλλετε». Καλό θα είναι να υπάρχει και μια ενημέρωση και για την δική μας πλευρά πάντοτε, για τα θέματα αυτά που συζητιώνται.

ΔΗΜ: Ασφαλώς.

Γ.Γ.: Το καλύτερο ακόμα να είστε παρών, για να έχετε ιδία γνώμη.

ΔΗΜ: Ναι.

Γ.Γ.: Ο κ. Δούρος, αυτό το οποίο είπε εκείνη την ώρα, ήταν ότι εμείς τα θέματα αυτά τα βάζουμε για επικοινωνιακούς λόγους.

ΔΗΜ: Μάλιστα.

Γ.Γ.: Ενώ δηλαδή, βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την εισήγησή μου, μου είπε ότι «την κάνετε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους». Και του είπα πως αυτό «προσβάλλει και εσάς και τον συνομιλητή σας». Δηλαδή εάν θεωρούμε ότι μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο «παίζουμε θέατρο», καλύτερα τότε να μην πηγαίνουμε καθόλου.

ΔΗΜ: Ακριβώς όπως τα λέτε έχουν, αλλά ο γραπτός λόγος κ. Γιαννόπουλε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρέπει να διανθίζεται και λίγο από χιούμορ, είναι πιο σύντομος, βέβαια τουλάχιστον από τον ομιλούντα και από τον ομιλούντα ως γράφοντα ποτέ δεν θα γραφτεί ή θα ειπωθεί κάτι που δεν είναι πραγματικότητα.

Γ.Γ.: Να δίνουμε όμως βάρος στην ουσία.

ΔΗΜ: Ασφαλώς, η ουσία είναι λοιπόν, όσο μπορείτε να συνεργαστείτε και οι τρεις παρατάξεις για το καλό της Αρκαδίας μας.

Γ.Γ.: Συμφωνώ απολύτως.

ΔΗΜ: Έτσι, και με την συμφωνία σας αυτή, σας ευχαριστώ πολύ κ. Γιαννόπουλε για την παρέμβασή σας. Είμαστε πάντα στην διάθεση σας.

Γ.Γ.: Ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι σε εσάς και στους ακροατές σας .

ΔΗΜ: Να είστε καλά.

12/6/2007