ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημόσια αγαθά και Ιδιωτικά συμφέροντα

Μετά από τις διαμαρτυρίες δημοτών του Δήμου Λεβιδίου (Δάρα, Παναγίτσα) και τις αναλύσεις που έγιναν στο νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις της περιοχής, όπου λειτουργεί το τυροκομείο του κ. Τσατσουλή, η Νομαρχία Αρκαδίας αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του, με βάση το νόμο 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος». Η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, καθόσον οι αναλύσεις δείχνουν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με τα λύματα του τυροκομείου, σε βαθμό που το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για πότισμα!

Παρόλα αυτά, ο επιχειρηματίας προσέφυγε κατά της απόφασης της Νομαρχίας και πέτυχε την αναστολή της για δεκαπέντε μέρες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Δέν θα σχολιάσουμε το σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης, επισημαίνουμε όμως ότι δέν μπορεί να είναι πιο σημαντικό το κέρδος του ιδιώτη από το δημόσια υγεία και την ποιότητα του νερού. Πώς μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες υπευθυνότητα, όταν το δημόσιο αδυνατεί να υλοποιήσει αυτήν την βασική αρχή; Ο Δήμος, η Νομαρχία, αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να πάρουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλίσουν την αξιοπιστία τους απέναντι στους πολίτες.

Ο νόμος 1650/86, ο νόμος 3325/2005, αλλά και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αειφορία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ορίζουν σαφέστατα τις προτεραιότητες για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σύγκρουση του ιδιωτικού συμφέροντος με την ποιότητα του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά θα ζητήσουμε την έκτακτη σύγκλιση της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής «Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Φυσικού Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής» και την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Μέλος Μ.Ε. Ερευνας, Τεχνολογίας
και Καινοτομίας του Τ.Ε.Ε.
Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής
Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Φυσικού Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής

18/6/2009