Γιάννης Γιαννόπουλος: Τοποθέτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας στις 20/11/2007 με θέμα τις ενέργειες της Νομαρχίας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στις πυρόπληκτες περιοχές

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Πράγματι υπάρχει ένα πολιτικό θέμα στην όλη συζήτηση γιατί τα χρήματα αυτά ήταν μια έκτακτη επιχορήγηση η οποία δόθηκε και η οποία θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχει ήδη απορροφηθεί. Καλώς δεν μπήκαν θέματα μέχρι τώρα, γιατί οπωσδήποτε ήταν μια έκτακτη ανάγκη, εμπιστοσύνη υπάρχει στη Νομαρχία και στις υπηρεσίες της ότι θα διαχειριστούν τα κονδύλια γενικά με τον πρέποντα τρόπο, όμως μετά από τόσο καιρό υπάρχει η πληροφόρηση ότι οι πυρόπληκτοι του Τουρκολέκα δεν έχουν πάρει ακόμα χρήματα. Τα αντιπλημμυρικά έργα στην ουσία δεν ξέρουμε αν έχουν υλοποιηθεί ή σε ποιο βαθμό.

Η έλλειψη αυτής της ενημέρωσης συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να το δει το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Σκοπός δικός μου δεν είναι τώρα να επιμερίσω τις ευθύνες αν είναι προσωπικές ή συλλογικές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά οπωσδήποτε να ξέρετε ότι η εμπιστοσύνη του λαού της Αρκαδίας -ο οποίος είναι ο άμεσα θιγόμενος- στην Νομαρχία έχει κλονιστεί. Γιατί εκεί που περίμενε μετά από μια ταχεία ανταπόκριση του κράτους στο πρόβλημα να υπάρχουν και τα κατάλληλα μέτρα, δεν έχει δει τέτοια μέτρα να υλοποιούνται. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα.

Υπάρχουν και κάποια τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να δούμε, γιατί με έκπληξη ακούω σήμερα ότι τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν οι ασφαλτοστρώσεις ή η διάνοιξη του Αλφειού. Αν θέλετε να μπω για λίγο σε τεχνικά θέματα. Όλη η λεκάνη της Μεγαλόπολης, είναι μια λεκάνη η οποία μαζεύει νερό. Ενα ποσοστό αυτού του νερού μέχρι τώρα -πριν τις φωτιές- ένα 50% έως 70% το κράταγε. Το υπόλοιπο 30% που δεν μπορούσε να το κρατήσει πήγαινε στην απορροή, η οποία απορροή είναι ο Αλφειός. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ότι έχει βουλώσει η απορροή, ο Αλφειός, αλλά ότι όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά η λεκάνη δεν κρατάει το 70% αλλά κρατάει μόνο το 20% έως 30%. Το υπόλοιπο λοιπόν φεύγει στην απορροή, στον Αλφειό, και δημιουργεί στην πορεία του όλα αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Εάν εμείς καθαρίσουμε απλώς τον Αλφειό, δεν κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα, απλώς το νερό που περισσεύει το στέλνουμε παρακάτω, στην Ηλεία. Αναφέρθηκε ότι εάν φύγει το νερό θα κινδυνεύσουν τα γεφύρια παρακάτω, όπως η ιστορική γέφυρα της Καρύταινας. Στην ουσία λοιπόν τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αυτά τα οποία θα συγκρατήσουν το νερό στις πλαγιές των βουνών στις οποίες πλέον δεν υπάρχει βλάστηση. Αυτές οι αντιπλημμυρικές δραστηριότητες επομένως είναι οι αναδασώσεις, τα κορμοδέματα, η διάνοιξη ρεμάτων όχι κατακόρυφα αλλά οριζόντια, ούτως ώστε το νερό να κάνει μεγαλύτερη διαδρομή πριν φτάσει κάτω-κάτω.

Η επιχορήγηση δόθηκε για να γίνουν αυτά τα έργα εγκαίρως, ώστε τώρα που ηρθαν οι βροχές να μήν παρατηρηθούν αυτά τα φαινόμενα. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει. Υπάρχει επομένως μια τεχνική αδυναμία, ίσως δεν μπορούν οι τεχνικές υπηρεσίες του Νομού να καλύψουν τέτοιες ανάγκες. Αρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι να δώσει εξουσιοδότηση στον Νομάρχη να φέρει τους κατάλληλους τεχνικούς, που να ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση με σωστά αντιπλημμυρικά έργα και όχι απλά να στείλουμε δυο μπουλντόζες να καθαρίσουν τον Αλφειό.

Αλλά υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα, ότι δεν τίθεται μέν θέμα εμπιστοσύνης προς την Νομαρχία, αλλά αυτή την στιγμή αποδεικνύεται ότι -μετά από τόσους μήνες- τα κονδύλια τα οποία δόθηκαν δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά. Πρέπει λοιπόν απέναντι στο λαό της Αρκαδίας να πούμε θαρρετά τους λόγους για τους οποίους βρεθήκαμε απροετοίμαστοι.