Χαιρετισμός στη διήμερη Διάσκεψη για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του υποψ.Βουλευτή Αρκαδίας Γιάννη Γιαννόπουλου

Κυριακή, 6/4/2003

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Γ.Γραμματέα,

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική σας πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και ιδιαίτερα για την συνδυασμένη θεματολογία για το περιβάλλον και την ενέργεια.

Το θέμα της ενέργειας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα τις μέρες αυτές, που βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες ενός επιθετικού πολέμου που στοχεύει στον έλεγχο της πιο πλούσιας σε ενεργειακά αποθέματα περιοχής του πλανήτη. Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και σε τεχνολογικά προηγμένους τρόπους αξιοποίησης τους θα αποδεσμεύσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη από τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ανταγωνιστικών κρατών.

Η συνεκτίμηση του περιβάλλοντος ως της σημαντικότερης παραμέτρου για το σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής αποτελεί δείγμα του πολιτισμού μας. Ο σεβασμός των διεθνών συσκέψεων και των επιστημονικών συμπερασμάτων είναι στοιχείο εκ των ών ούκ άνευ για να χαρακτηρίζεται η διακυβέρνηση κάθε κράτους ως δημοκρατική ή κατευθυνόμενη από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πέρα από τη μεγάλη σημασία του αντικειμένου της συνδιάσκεψής σας για τον πλανήτη, η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την Πελοπόννησο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Αρκαδία, που διαθέτει τις σημαντικότατες ενεργειακές μονάδες της Μεγαλόπολης, διαθέτει όμως και το μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον της. Δέν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη στην Αρκαδία, άν δέν συνυπολογίσουμε και τους δύο αυτούς παράγοντες, άν δέν στηριχτούμε στα γερά θεμέλια της επιστήμης και των σύγχρονων αντιλήψεων για την ανθρώπινη δραστηριότητα ως κομμάτι του οικοσυστήματος.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας