Συνέντευξη στην "Αιχμή" με θέμα: "Η Αρκαδία που οραματίζομαι"

Πώς θα ήθελα να είναι η Αρκαδία

Όλοι μας οραματιζόμαστε μια Αρκαδία αντάξια της φήμης της και του «μύθου» που περιβάλλει την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Δέν παραγνωρίζουμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά δέν είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή κατάσταση. Συμφωνούμε ότι η Αρκαδία αξίζει το καλύτερο. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πώς το κοινό μας όραμα για την Αρκαδία θα γίνει πραγματικότητα.
Οι Αρκάδες είμαστε εργατικοί, δραστήριοι και αγαπάμε την Αρκαδία που, με την φήμη της, μας έχει βοηθήσει να καταξιωθούμε επαγγελματικά και κοινωνικά. Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ανταποδώσουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας ένα μερίδιο από αυτό που μας προσφέρει αυτή. Δέν είναι αρκετό να αναφερόμαστε στο «Αρκαδικό ιδεώδες» τη στιγμή που η Αρκαδία έχει βασικές ελλείψεις σε υποδομές, περίθαλψη, οργάνωση παραγωγής και προστασία περιβάλλοντος.
Θεωρώ ότι είναι καιρός πια αντί να περιγράφουμε τα οράματά μας για την Αρκαδία να βάλουμε τις βάσεις για να τα πραγματοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις με ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Αυτός είναι ο «ξεχασμένος» ρόλος της πολιτικής και αυτή την έννοια έχει και η αποδοχή της πρότασης να είμαι υποψηφιος για την Νομαρχία.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει, ποια είναι τα σημαντικότερα και τι λύσεις προτείνω

Η Αρκαδία αντιμετωπίζει σε έντονο βαθμό -ως ορεινή και δύσβατη περιοχή- τα προβλήματα που έχει γενικά η ελληνική περιφέρεια. Πέρα από τις ελλείψεις υποδομών σε οδικό δίκτυο, περίθαλψη και εκπαίδευση, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρκαδία σε σύγκριση με άλλους νομούς της περιφέρειας είναι η γήρανση του πληθυσμού, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και η συνεχιζόμενη μετανάστευση του πιο δυναμικού στοιχείου του πληθυσμού της προς το κέντρο. Ως αποτέλεσμα το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια της Ελλάδας διευρύνεται πιο πολύ για την Αρκαδία απ'ότι σε άλλες περιοχές.
Η λύση των προβλημάτων αυτών εξαρτάται από την πολτική του κράτους για την περιφέρεια και δέν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς ουσιαστική αποκέντρωση σε επίπεδο αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων (πχ. των εσόδων από φορολογία). Το κράτος πρέπει να έχει έναν επιτελικό ρόλο που θα διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη και την σύγκλιση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Για τις ορεινές περιοχές είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός Εθνικού Ταμείου Συνοχής και η θέσπιση ειδικών κινήτρων για επιχειρήσεις, όπως μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Ο θεσμός της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι πρόσφατος και πρέπει να ξεφύγει από τον άχαρο ρόλο της προέκτασης της κεντρικής διοίκησης. Εκτός από τον διοικητικό του ρόλο πρέπει να διεκδικήσει έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο, είτε αυτοδύναμα, είτε ως μέρος μιας ισχυρής αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Γιατί η Αρκαδία έχει μείνει πίσω στον αναπτυξιακό τομέα - τι πρέπει να γίνει για να βγει από το τέλμα;

Παρά τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης οι νομοί της περιφέρειας σε όλη την Ελλάδα δεν κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα σε σχέση με την Αττική και την Θεσσαλονίκη. Αντίθετα φαίνεται ότι η απόσταση αυτή μεγαλώνει. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια δίνεται προτεραιότητα στην περιφέρεια η απορροφητικότητα γενικά είναι μικρή. Σημασία δέν έχει η αρχική κατανομή των κονδυλίων αλλά πόσα έργα θα εγκριθούν και τελικά θα υλοποιηθούν γιατί αυτά είναι τα κονδύλια που ουσιαστικά θα εισπράξει ο κάθε νομός. Στην απορροφητικότητα η Αρκαδία έμεινε πίσω, δέν κατάφερε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
Ενας νομός με τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική παράδοση της Αρκαδίας έπρεπε να έχει ήδη συστήσει Οργανισμό για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να μήν επαφίεται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή σε έκτακτα κονδύλια στήριξης των πολυάριθμων πολιτιστικών συλλόγων. Αυτή η αντίληψη για την ανάδειξη του τόπου μας μπορεί κάποτε να ήταν ο μόνος τρόπος, αλλά σήμερα αναπαράγει ένα πελατειακό μοντέλο και απλά δέν επαρκεί.
Υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις, δήμοι της Αρκαδίας που έφτιαξαν μελέτες, πήραν σημαντικές χρηματοδοτήσεις και εκμεταλλεύτηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διέθεταν. Η Αρκαδία έχει έχει και τις προϋποθέσεις και το ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να καταρτίσουμε ένα συλλογικό σχέδιο, με τη συμμετοχή και φορέων και προσωπικοτήτων. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες μας σε μια συλλογική προσπάθεια για να αναδείξουμε την ιδιαίτερη αναπτυξιακή ταυτότητα της Αρκαδίας.

Τι θα κάνετε την νέα τετραετία, αν εκλεγείτε, ώστε ο νομός Αρκαδίας να αποτελέσει νομό πρότυπο;

Ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα εκλεγεί από τις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:
Τη διατήρηση της υπάρχουσας πρωτογενούς (αγροτικής) παραγωγής αξιοποιώντας τα προγράμματα για την ενημέρωση και στήριξη των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων.
Τον εκσυγχρονισμό της μεταποίησης με την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης.
Την επέκταση συντήρηση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας για δύσβατους νομούς. (Σε λίγο θα κλείσουν τρία χρόνια και η γέφυρα Κοκλαμά είναι στο στάδιο των μελετών).
Την καλύτερη εκμετάλλευση της βιομηχανικής ζώνης της Τρίπολης.
Την αξιοποίηση του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου με σύγχρονα προγράμματα σύνδεσης με την παραγωγή και εφαρμογές τηλεματικής για το Παναρκαδικό νοσοκομείο.
Την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας στις σχέσεις με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.
Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στα θέματα διαχείρισης.
Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διοίκηση αλλά και την προβολή της Αρκαδίας.
Την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας. Ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από μικρές ιδιωτικές υδροηλεκτρικές μονάδες, πιστεύω ότι η Αρκαδία ήδη συνεισφέρει αρκετά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και έχουμε πολύ καλύτερους τρόπους να αξιοποιήσουμε το Λάδωνα, το Λούσιο, τον Τουθώα από το να τους γεμίσουμε με μονάδες που θα ωφελήσουν μερικούς ιδιώτες.
Την αειφόρο ανάπτυξη, έτσι ώστε η ευημερία να μήν υποβαθμίζεται από γενιά σε γενιά.

Προτείνω τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα συνθέσει το πρόγραμμα της νομαρχιακής παράταξης ως σύνθεση της εμειρίας, της τεχνογνωσίας και των νέων ιδεών. Οι προηγούμενοι υποψήφιοι για τη νομαρχία, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι φορείς, οι κινήσεις πολιτών πρέπει να έχουν λόγο στην κατάρτιση ενός προγράμματος με συγκεκριμμένες προτάσεις, δεσμεύσεις και στόχους. Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελεί δέσμευσή μας, ανεξάρτητα από τη θέση μας στο ψηφοδέλτιο και η υλοποίηση των στόχων του θα είναι κοινή μας επιδίωξη.

Μπορεί τελικά η Ν.Α ως θεσμός να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου ή έχει περιορισμένες δυνατότητες;

Η ισχυρή αιρετή Δημοτική, Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι «μονόδρομος» για την περιφερειακή ανάπτυξη και η Αρκαδία είναι ένας νομός με ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, που μπορεί να μετατρέψει την υστέρηση στην ανάπτυξη σε πλεονέκτημα, φροντίζοντας η ανάπτυξη να έχει τα χαρακτηριστικά της αειφορίας. Αναδεικνύοντας, στην παγκοσμιοποιημένη πια κοινωνία, την ιδιαίτερη αναπτυξιακή ταυτότητα της Αρκαδίας.
Οι περιορισμένες σήμερα αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ο λόγος για τον οποίο οι υποψηφιότητες έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε έναν ουσιαστικότερο ρόλο της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αφενός προτείνει νέους θεσμούς αποκέντρωσης, αφετέρου στηρίζει υποψηφιότητες που μπορούν να εφαρμόσουν τους θεσμούς αυτούς με αξιόπιστες προτάσεις.
Αυτό δέν σημαίνει ότι οι προτάσεις και οι υποψηφιότητες θα είναι αποτέλεσμα κλειστών κομματικών διαδικασιών, όπως και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δέν είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της συμμετοχικής δημοκρατίας, έχει υιοθετήσει διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης με την κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόκληση για όλους μας και οι πολίτες θα μας κρίνουν και για τη συνέπειά μας.
Αυτές οι εκλογές έχουν λοιπόν μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία και καλώ όλους τους Αρκάδες -ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις-να πάρουν ενεργά μέρος, καταθέτοντας τις απόψεις τους στο διάλογο για τα θέματα που τους αφορούν. Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο διάλογος αυτός γίνεται παράλληλα και στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.arcadians.gr, και να κλείσω με ένα στίχο το Μπρέχτ, που πάντα φέρνει στο νου μου τα πανέμορφα τοπία της Αρκαδίας:

Διαβάτη, δέν υπάρχει μονοπάτι, το μονοπάτι φτιάχνεται περπατώντας

Γιάννης Γιαννόπουλος

29/1/2006