Δελτίο Τύπου του Γιάννη Σπ. Γιαννόπουλου
για τις Νομαρχιακές εκλογές στην Αρκαδία

Ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Ο θεσμός άλλωστε της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι πρόσφατος και πρέπει να ξεφύγει από τον άχαρο ρόλο της προέκτασης της κεντρικής διοίκησης. Εκτός από το διοικητικό του ρόλο θα πρέπει να διεκδικήσει έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο, είτε αυτοδύναμα, είτε ως μέρος μια ισχυρής αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι σήμερα, η Ν.Α. Αρκαδίας, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου αλλά ούτε και να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις για να αναδείξει τις ιδιαίτερη αναπτυξιακή ταυτότητα της Αρκαδίας. Αντί να περιγράφουμε τα οράματά μας για την Αρκαδία πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για να τα πραγματοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις με ειλικρίνεια και αξιοπιστία.

Οι προγραμματικές θέσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημόσιου διάλογου με τη συμμετοχή φορέων, προσωπικοτήτων με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κινήσεων πολιτών, ώστε να αποτελούν σύνθεση της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και των νέων ιδεών. Η αποκέντρωση αποτελεί μονόδρομο για την Αρκαδία και οφείλουμε να την προωθήσουμε με μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία, στην οποία επιθυμώ να συμμετέχω, γι αυτό και αποδέχθηκα την πρόταση υποψηφιότητας.

Το ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας τον πρώην Υπουργό Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποδεικνύει έμπρακτα την πολιτική βαρύτητα που δίνει στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την περιφερειακή ανάπτυξη τη χώρας. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας και θεωρώ ότι οι θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες μας δέν πρέπει να αντιστρατεύονται, αλλά να εντάσσονται στην συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της Αρκαδίας.

13/02/2006