Χαιρετισμός στο 10ο Δασολογικό Συνέδριο

του υποψ.Βουλευτή Αρκαδίας Γιάννη Γιαννόπουλου

Σάββατο, 1/6/2002

Αγαπητοί φίλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Αρκαδία, για την οποία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας εδώ. Το συνέδριο αυτό όμως είναι σημαντικό και για ορισμένους λόγους που αφορούν άμεσα την Αρκαδία.

1. Πέρα από τις μεγάλες καταστροφές και τις απότομες κλιματολογικές αλλαγές που διαπιστώνουμε σε πολλά μέρη του κόσμου, που οφείλονται και στην επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, η Αρκαδία γνώρισε πρόσφατα την καταστροφή του Μαινάλου. Πρέπει επομένως να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο, και ιδιαίτερα την επιστημονική γνώση, για να αντιμετωπίσουμε σωστά και να ξεπεράσουμε την καταστροφή αυτή.

2. Η Αρκαδία έχει χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, αλλά σε αντιστάθμισμα δέν έχει υποστεί τις επιδράσεις της ανάπτυξης στο οικοσύστημα, που σε άλλες περιοχές, με έντονη τουριστική αξιοποίηση, είναι πολύ σοβαρές, έως και μή αναστρέψιμες. Εχουμε λοιπόν την ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της χαμηλής ανάπτυξης σε πλεονέκτημα, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις και τα συμπεράσματα της επιστήμης, ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη σε ισορροπία με το οικοσύστημα.

3. Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για τον σχεδιασμό των ενεργειών μας είναι σήμερα πιο πολύ αναγκαία από ποτέ. Ιδιαίτερα στον δικό μου επιστημονικό κλάδο, την πληροφορική, οι έρευνες που γίνονται σήμερα στα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε δύο-τρείς μήνες φτάνουν στην αγορά με τη μορφή νέων προϊόντων. Αντίστοιχα όμως παραδείγματα υπάρχουν και στην επιστήμη της διαχείρισης των οικοσυστημάτων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε συνάρτηση με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το συνέδριο αυτό δέν πρέπει να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αφετηρία για έντονη δραστηριότητα ανάλογου επιπέδου.

Τέλος, επ'ευκαιρία και των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών που πλησιάζουν, αλλά και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν δύο χρόνια αργότερα, καλώ από το βήμα αυτό τους υποψηφίους να ενσωματώσουν στα προγράμματά τους και τα συμπεράσματα του συνέδριου αυτού, ώστε τα έργα που θα γίνουν στο νομό και στους δήμους -αλλά και τα πολιτικά προγράμματα γενικότερα- να έχουν σταθερή αναφορά στο οικοσύστημα, στην προστασία του, στην σωστή διαχείρισή του και στην ανάπτυξη της Αρκαδίας σε ισορροπία με το μοναδικό της περιβάλλον.

Ευχαριστώ.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας