Συνέντευξη στα Καθημερινά Νέα της Τρίπολης

Πέμπτη, 15/12/2006

Κε Γιαννόπουλε, η πρώτη σας προσωπική συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της Αρκαδίας, ήταν ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2000. Η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο συνέβαλε στην οριακή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές. Η παρουσία αυτή έχει συνέχεια.

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκίνησε από την εποχή της μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα στα φοιτητικά μου χρόνια, οπότε και εντάχθηκα στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα μέσα από την ΠΑΣΠ, με κεντρικό τότε το σύνθημα για "Αλλαγή και Λαϊκή συμμετοχή". Μετά την έντονη πολιτικοποίηση της περιόδου εκείνης -συμμετείχα σε τρία πανσπουδαστικά συνέδρια, στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου, στην ΕΦΕΕ και στο Γραφείο πόλης της Σπουδάζουσας νεολαίας του ΠΑΣΟΚ- ασχολήθηκα με το επάγγελμά μου και ιδιαίτερα τις Νέες Τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, στον ιδιωτικό βιομηχανικό τομέα.

Τα χρόνια αυτά συμμετείχα μαζί με τον πατέρα μου, Σπύρο Γιαννόπουλο, στις πολιτικές αναμετρήσεις στην Αρκαδία, αλλά απέφυγα την προσωπική παρουσία στο νομό για ευνόητους λόγους. Το Φθινόπωρο του 1999 ανατέθηκε στον πατέρα μου η διοίκηση του ΟΓΑ για δεύτερη τριετία, οπότε κλήθηκα και αποδέχθηκα την τιμή να εκπροσωπήσω το ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Απρίλιο του 2000.

Η υποψηφιότητά μου ήταν η αφετηρία της παρουσίας μου στα πολιτικά πράγματα της Αρκαδίας και της επαφής με τους Αρκάδες, ένα κοινό ώριμο και ποιοτικό, με έντονο πολιτικό αισθητήριο. Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με την ανάγκη να αποκτήσει η Αρκαδία το σύγχρονο ρόλο της, δίνουν στην σχέση αυτή ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια ιδιαίτερη γοητεία. Αξίζει να αγωνίζεται κανείς για την Αρκαδία.

Οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα στην Αρκαδία σημειώθηκε μεγάλη διαφορά ψήφων. Ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σ'αυτό το αποτέλεσμα; Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι δικαιώνονται από τις εξελίξεις;

Στις εκλογές του 2004 είχαμε ανατροπή των δεδομένων ακόμα και στη Β' Αθήνας, όπου για πρώτη φορά υπερίσχυσε η Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ. Η Αρκαδία είχε επιπλέον λόγους να συμβεί κάτι ανάλογο, ως νομός της περιφέρειας και μάλιστα από τους πιο υποβαθμισμένους. Η απόφαση του λαού είναι σεβαστή και οι λόγοι που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004 έχουν διατυπωθεί με τόλμη και ειλικρίνεια από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Bρισκόμαστε όμως στη μέση της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. και οι προσδοκίες των ψηφοφόρων έχουν ήδη διαψευστεί. Η κυβέρνηση υιοθετεί την πιο φιλοατλαντική πολιτική, όταν για τα συμφέροντα της χώρας προέχει η θεσμική ενοποίηση της Ενωμένης Ευρώπης. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται νέες θέσεις υψηλόμισθων στελεχών, που αυξάνουν την σπατάλη, ενώ πολλοί απ'αυτούς έχουν ήδη αποπεμφθεί με καταγγελίες για διαφθορά. Παραδοσιακοί κλάδοι, σημαντικοί και για την Αρκαδία, όπως η πτηνοτροφία και η γαλακτοκομία, υφίστανται τις συνέπειες μιας επικοινωνιακής πολιτικής που προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι παράγεται κάποιο έργο.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, την πλειοψηφία των πολιτών, να επιμένει στην αναγκαιότητα τομών και μεταρρυθμίσεων. Πώς κρίνετε αυτή την αναγκαιότητα;

Είναι υποκριτικό από την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το σύνθημα της "μεταρρύθμισης" για να εφαρμόσει την πιο παλιά συντηρητική συνταγή, να χαρίζει φόρους χωρίς κίνητρα για επενδύσεις ή να επαναφέρει το ρουσφέτι με το πρόσχημα της "αποτελεσματικότητας" στις προσλήψεις. Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά η Ελλάδα δέν πρόκειται και δέν πρέπει να γίνει Κίνα ούτε Βουλγαρία, όσο σφιχτή εισοδηματική πολιτική και άν εφαρμόσει. Πιστεύω ότι η ΝΔ καλλιεργεί αυτό το κλίμα της απαξίωσης και απαισιοδοξίας για να στρέψει τους πολίτες σε συντηρητικές νοοτροπίες. Καταργεί την αξιοκρατία για να στείλει τους νέους στην ουρά στα πολιτικά γραφεία. Είναι κρίμα για τους ψηφοφόρους που προσδοκούσαν κάτι καλύτερο από τη "νέα διακυβέρνηση", γιατί είναι σίγουρο ότι θα απογοητευθούν.

Είναι όμως και ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα γιατί καλλιεργεί την αναξιοπιστία για τους θεσμούς και την πολιτική. Γιατί οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αξιοπιστία, στην διαφάνεια και τη συμμετοχή του πολίτη. Οι νέοι που προσλήφθηκαν αξιοκρατικά με το ΑΣΕΠ, οι νέες γενιές που απορρίπτουν τις πελατειακές σχέσεις θα πρωτοστατήσουν στις μεταρρυθμίσεις που πράγματι έχει ανάγκη η χώρα. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και το έμψυχο δυναμικό για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα απ'όλα να αποκαταστήσει τη σχέση με τον απλό πολίτη, που έχει κλονιστεί από τα γνωστά φαινόμενα της αλλαζονείας ή της έπαρσης που οφείλονται κυρίως στη μακρόχρονη παραμονή του στην εξουσία. Να δεσμευτεί σε μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και θα εξασφαλίζει την αναδιανομή του πλούτου. Να προτείνει μεταρρυθμίσεις όπου το κράτος θα έχει έναν πιο αποτελεσματικό και επιτελικό ρόλο, με σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπου έχει ήδη καταθέσει πρόταση οκτώ σημείων για διαφάνεια παντού. Να προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα για τη συμμετοχική διακυβέρνηση με την ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στην παιδεία και την υγεία, αλλά και την εκχώρηση εξουσιών σε ζωντανούς φορείς της κοινωνίας.

Πρέπει και έχει να προτείνει λύσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, με αποκέντρωση των εξουσιών σε εξ'ολοκλήρου αιρετούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με κατανομή αρμοδιοτήτων και οικονομική αυτοτέλεια. Για τις μειονεκτούσες περιοχές πρέπει να συγκροτηθεί ένα Εθνικό Ταμείο Συνοχής και Σύγκλισης. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο, να χαράξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που όμως θα το συνδιαμορφώνουν αλλά και θα το υλοποιούν οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης με διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα. Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που πλησιάζουν είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε την σημασία που αποδίδουμε στους θεσμούς της.

Να προχωρήσει στην ανανέωση, που είναι μια διαδικασία βαθιά πολιτική και όχι απλά ηλικιακή. Η κάθε ηγεσία πρέπει να δημιουργεί τις συνθήκες για την αμφισβήτησή της, πρέπει να είναι ανοιχτή στις νέες απόψεις, άν δέν θέλει να γραφειοκρατικοποιηθεί. Για το ΠΑΣΟΚ δέν υπάρχει το δίλημμα παλιοί και έμπειροι ή νέοι και δυναμικοί. Ανοιχτό κόμμα σημαίνει να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, να προσεγγίζουμε το καινούργιο και να αξιοποιούμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει.

Κάνατε αναφορά στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παρουσία σας στις πολιτικές διαδικασίες για τις νομαρχιακές εκλογές προκάλεσε διάφορες φήμες για πιθανή υποψηφιότητά σας. Να περιμένουμε μια πιο δυναμική συμμετοχή;

Από τη στιγμή που συμμετέχω στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της Αρκαδίας είναι αυτονόητο ότι θα δίνω το παρόν σε κάθε πολιτική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα σήμερα, που ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν σημασία ανάλογη με τις εθνικές εκλογές. Για να πετύχει η πολιτική μιας αυριανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πρέπει πρώτα να έχει πετύχει η πολιτική του σε περιφερειακό επίπεδο. Στη σημερινή συγκυρία υπάρχουν και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά γιατί έχει αποκαλυφθεί το πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Το ζητούμενο είναι πώς θα αναδειχθούν αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις για τα γενικότερα προβλήματα της περιφέρειας και ειδικότερα του κάθε νομού. Ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι ανοιχτός, με τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, όπου και τα κόμματα -ως χώροι πολιτικής ενοποίησης απόψεων- αλλά και κινήσεις πολιτών -με δράση γύρω από τοπικά θέματα- θα παίξουν ένα ρόλο εισηγητή. Από τέτοιες διαδικασίες διαβούλευσης θα αναδειχθούν και τα πρόσωπα που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις πολιτικές και τις προτάσεις. Στις δημοκρατικές και συμμετοχικές αυτές διαδικασίες θα είμαι παρών και θα δώσω τη μάχη από όποιο επίπεδο μου ανατεθεί.

Θεωρώ ότι η κοινωνία έχει ξεπεράσει το φαινόμενο του πολιτικού που απλά παρίσταται στις κοινωνικές εκδηλώσεις, που υπόσχεται και εμπαίζει τον πολίτη, που στήνει προσωπικούς μηχανισμούς και ασχολείται κυρίως με την προσωπική του επιβίωση. Αυτού του είδους η πολιτική δέν μας χρειάζεται και το ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει πρωτοποριακές διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης με την κοινωνία. Εμείς, ως πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά στις "σειρήνες" της πολιτικής των δημοσίων σχέσεων και να ασχοληθούμε με την ουσία και τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Αυτός είναι ο δρόμος που έχω επιλέξει και αυτή θα είναι η δική μου προσφορά στην Αρκαδία και το λαό της.