Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του περιοδικού "Πεζόδρομος" - Μάρτιος 2000

Αγαπητοί αναγνώστες του Πεζόδρομου,

Ηδη από τη σειρά των ερωτήσεων φαίνεται η τάση της εποχής, ότι σήμερα πλέον όλοι ζητούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα και πρακτικά θέματα. Είναι αλήθεια ότι τα μεγάλα λόγια περισσεύουν και είναι καιρός η πολιτική να "εξειδικευτεί", να αναδειχθεί η σχέση της ιδεολογίας του καθενός με τα επίκαιρα και καθημερινά θέματα και προβλήματα.

Πρέπει όμως να έχουμε σαν αφετηρία την ιδεολογία και τις αρχές μας γιατί έτσι μόνο μπορεί να υπάρχει συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Η ιδεολογία μου έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη γι αυτό μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα των καιρών με σαφή τρόπο. Αλλιώς θα έκανα μια εξισορρόπηση συμφερόντων που συγκυριακά μπορεί να ήταν ωφέλιμη -για μένα-, μακροπρόθεσμα όμως -για την κοινωνία- θα ήταν άχρηστη. Θα μπορούσα να "χαϊδέψω τα αυτιά σας", αλλά προτιμώ να μιλήσω στην καρδιά και το μυαλό σας, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Η παγκοσμιοποίηση είναι μια νέα κατάσταση που μπορεί να μας προβληματίζει, να μας βγάζει από τις συνήθειές μας, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε επιθετικά και όχι αμυντικά. Είναι αλήθεια ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν άλλοι, αλλά έχουμε και πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους παρέμβασης σ'αυτήν την νέα πραγματικότητα. Ενδεικτικά υπενθυμίζω την κινητοποίηση μέσω Internet στο Seattle, στη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τη γενικότερη διακίνηση ιδεών και απόψεων μέσω του δικτύου, την προβολή της Ελλάδας και της Αρκαδίας που είναι πλέον πολύ αποτελεσματική.

Η κοινωνία της επικοινωνίας και της πληροφορίας είναι ένας προνομιακός χώρος για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, την προώθηση των βιοκαλλιεργειών, τη διάδοση της θέσης για την αξιοποίηση των επιστημονικών κατακτήσεων όπως η κλωνοποίηση για τη βελτίωση της υγείας και όχι για την αναπαραγωγή ρομπότ.

Η Υγεία και η Παιδεία είναι κοινωνικά δικαιώματα και είναι στρατηγική επιλογή να παρέχονται από το Κράτος. Η οικονομία της αγοράς θα αναπαράγει και θα οξύνει τις διαφορές. Είμαι αντίθετος στην εμπορευματοποίηση των αγαθών αυτών, ιδιαίτερα της Παιδείας, που σήμερα είναι πρώτη προτεραιότητα. Οι νεοφιλελεύθεροι προσπαθούν να ταυτίσουν τον εκσυγχρονισμό με την αποκρατικοποίηση. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά και για το ΕΣΥ και στην Παιδεία, όπου η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Αυτό που θέλουμε είναι τόλμη, πρωτοβουλίες και συμμετοχή όλων. Διορθωτικές ενέργειες θα γίνουν, αλλά η ηττοπάθεια, η μιζέρια και η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε.

Είναι πολύ θετικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένη ευαισθησία, αλλά και υπευθυνότητα σχετικά με τα εθνικά θέματα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η συμμετοχή μας σε forum του internet κατά την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την ουσία των ανακατατάξεων που εκτυλίσσονται στο διεθνές σκηνικό. Ηταν μεγάλο λάθος της Νέας Δημοκρατίας, όταν αντιμετώπισε και αυτό το θέμα "πολιτικάντικα" και έπεσε σε αντιφάσεις. Ο λαός γνωρίζει και έχει συνείδηση ότι πρέπει να διαδηλώνει την αντίθεσή του, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κινούμαστε από θέση ισχύος και όχι ως το "μαύρο πρόβατο" της περιοχής. Εχουμε κατακτήσει καλύτερη θέση στη διεθνή σκακιέρα και ο τρόπος να λύσουμε τα εθνικά ζητήματα είναι να τα δούμε μέσα από αυτό το πρίσμα, όχι απομονωμένοι, ούτε κλείνοντας τα σύνορά μας, μεταφέροντας το πρόβλημα από τους άλλους σε μας. Πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Οι πολιτικοί πρέπει να "επιστρέψουν" στην πηγή της πολιτικής, στα προβλήματα του τόπου και του λαού. Τα μεγάλα έργα έχουν μπει σε μια πορεία και πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν. Η ραγδαία εξέλιξη της κοινωνίας δημιουργεί ή φέρνει στην επιφάνεια νέα και παλιά προβλήματα. Η μεγαλύτερη προσφορά ενός πολιτικού σήμερα είναι να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία και όχι να εξαγγέλλει "εκ του ασφαλούς" μέτρα εκ των υστέρων. Δέν είναι εύκολο και οι βουλευτές έχουν ήδη πολλές ευθύνες, το σημαντικό όμως είναι να επανασυνδέσουμε την πολιτική με την κοινωνία, να της ανοίξουμε δρόμους για να προοδεύσει.

Η Αρκαδία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να τονιστούν. Εκτός από την ομορφιά και αγνότητα του τοπίου της, που πρέπει να αξιοποιηθούν με προσοχή και όχι αλόγιστα, το μεγαλύτερο προσόν της είναι ο πολιτισμός της και οι άνθρωποί της. Είναι καιρός να συγκροτήσουμε νέους θεσμούς, να περάσουμε από την πρωτοβουλία και το φιλότιμο στην θεσμική κατοχύρωση και την κοινωνική οργάνωση. Τα μέσα και οι χρηματοδοτήσεις υπάρχουν. Στόχος μου είναι η αξιοποίηση κάθε πόρου για τον πολιτισμό και την ποιοτική ανάπτυξη και αυτό περνά πρώτα και κύρια μέσα από την ενημέρωση και τη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας.

Ενα παλιό ρητό λέει ότι "όπου χτίζεται ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή". Φαντάζομαι ότι όταν φτιάχνεται ένα Πανεπιστήμιο θα κλείνουν πολλές φυλακές. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι μια πραγματικότητα και θα βοηθήσω όσο μπορώ, ακόμα και παρέχοντας δωρεάν στους φοιτητές τις γνώσεις μου γύρω από τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει όμως να πώ ότι η μελέτη που πρέπει να γίνει για τις φυλακές δέν πρέπει να είναι απλά μια δικαιολογία. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συνεκτιμήσουν τα υπέρ και τα κατά (π.χ. θέσεις εργασίας) και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν.

Από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμά του για τη νέα τετραετία και όπως διατυπώθηκαν από τον Κώστα Σημίτη σε συνέντευξή του, θέλω να επιμείνω στο πιο σημαντικό ζήτημα. Την περιφερειακή ανάπτυξη, που συμβαδίζει και με τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κατεύθυνση αυτή δίνει μια Δυναμική Προοπτική για την Αρκαδία και τους ανθρώπους της, τους υπαλλήλους, τους εργάτες, τους αγρότες και τη νεολαία της.

Η υποψηφιότητά μου έχει αυτή τη σημασία, είναι μια μεταφορά γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα πιστοποίησης, τυποποίησης, επικοινωνίας και πληροφορικής από το κέντρο στην περιφέρεια και ειδικά στην Αρκαδία. Είναι ένα έμπρακτο κάλεσμα των πατριωτών μας, που μεγαλουργούν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γής, να επιστρέψουν λίγη από τη δυναμικότητά τους στη ιδιαίτερή τους πατρίδα -χωρίς να κάνω διάκριση μεταξύ των "εδώ" και των "εκεί"- και να επενδύσουν -όπως κι εγώ- στο μέλλον της Αρκαδίας.

Αυτή είναι η δική μου συμβολή στην κοινή μας προσπάθεια και σας καλώ να πάρετε θέση. Στην δημοκρατία η επιλογή είναι δική σας και εσείς θα κρίνετε και θα καθορίσετε το μέλλον. Αντί για επίλογο θα αρκεστώ σε ένα απόσπασμα του Μπρεχτ

"Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι είμαστε χαμένοι
Φίλος μας είναι η Αλλαγή, η Αμφισβήτηση είναι σύμμαχός μας
Αυτά που έχετε απαρνηθείτε τα
και πάρτε αυτά που σας αρνούνται"

Γιάννης Γιαννόπουλος